На 6 февруари се връщаме отново в трагичната 2012 година, когато на този ден водната стихия заля село Бисер и коства живота на 11 наши сънародници.

На 6 февруари се навършват три години от потопа, взел 11 жертви при наводненията в Южна България, четирима от които от село Бисер. Сутринта на 6 февруари 2012 година се скъса стената на язовир Иваново, няколкометрова вълна заля Бисер, което се намира на около 10 километра надолу по течението на изтичащата от язовира река Бисерска. В резултат на това десетки домове бяха наводнени, много домашни животни се удавиха, а 11 души загинаха.

По-късно от разкритията в медиите става ясно, че по стената на яз. "Иваново" е имало пукнатини още през 2006 г., но не са предприети мерки заради спорове относно собствеността на язовира и прехвърляне на отговорност между Министерството на отбраната, община Харманли и областната администрация в Хасковско. Но най-тежко бе положението в село Бисер.

След трагедията бяха организирани редица благотворителни кампании и събития за набиране на средства, с които да се подпомогнат пострадалите. В банковата сметка на Българския Червен кръст (БЧК) постъпиха общо 2 320 715 лева, като 1000 000 лева от тях са дарение от ПП ГЕРБ, 294 291 лева са набрани от кампанията на Българската национална телевизия, а 1 026 424 лева са дарени от корпоративни и индивидуални дарители.

БЧК инициира създаването на Обществен съвет за разпределение на даренията, в който участваха представители на държавните институции, министерствата, местната власт, медиите и мобилните оператори. Общественият съвет към БЧК за управление на финансовите средства взе решение да се построят къщи за най-пострадалите от наводнението. На 26 юли 2012 г. бяха изградени първите десет къщи в село Бисер.