Ако Великобритания и Швеция продължават да пренебрегват решенията на панела на ООН, според който основателят на „Уикилийкс“ е задържан неправомерно, то тогава те ще бъдат ударени дипломатически. Това заяви самият Асанж по време на пресконференция, организдирана след като ООН се произнесе в негова полза по оплакването му срещу Лондон и Стокхолм, пише британският в. „Гардиън“.

По време на пресконференцията той заяви също, че заключенията са правно обвързващи, а панелът е по-висока инстанция от националното законодателство.

Асанж също така описа думите на първия дипломат на Великобритания Филип Хамънд като обидни и на недостатъчно високо ниво за външен министър.

Той също така каза, че няма обжалване срещу решението на панела. По-рано от ООН посочиха, че Швеция и Великобритания имат два месеца да оспорят заключенията, но Асанж заяви, че „времето за обжалване свърши“.

Мелинда Тейлър от правния екип на Асанж заяви, че той е жертва на съдебна грешка, а неговото задържане е форма на психическо изтезание. „Ако нямате ефективна свобода, то значи сте задържани... Въпреки това Швеция и Великобритания отказват да признаят това“, каза тя.
Асанж говори пред журналисти чрез видеовръзка.