Охраната на въздушното пространство на България да се осъществява от българската армия, самостоятелно или съвместно с въоръжени сили на съюзнически държави. Това реши Народното събрание с промени в Закона за отбраната и въоръжените сили.

Съгласно приетия закон съвместните действия по охрана на въздушното пространство ще се извършват при условия и ред, определени в международен договор. При необходимост от предприемане на неотложни действия – при условия и по ред, определени от МС по предложение на министъра на отбраната. Според закона съвместните действия се осъществяват в рамките на Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана. 

До решението се стигна след горещи дебати в Народното събрание. 

От БСП предложиха охраната да се осъществява самостоятелно или съвместно със съюзнически държави, които нямат обща граница с Република България. Депутатът Кристиан Вигенин пък предложи в текста да се уточни, че охраната на небето ни ще се прави от държави, членуващи едновременно в НАТО и в Европейския съюз.

Атанас Зафиров от БСП заяви, че управляващите добавят още един страх – за националния ни суверинитет:

Колко трябва да си сляп, колко трябва да си глух, за да не чуеш гласа на собствения ти народ, който ти казва "не го прави"! Колко трябва да си двуличен или да не познаваш собствената си история, за да слагаш под общ знаменател "съюзнически" самолетите на държави, които само пред 25 годити ти самият си определял като потенциални агресори и реваншистки настоени към България.

Петър Славов от Реформаторския блок обвини социалистите в популизъм:

Ние, в момента не обсъждаме членството на България в НАТО. Това решение е взето преди знаете колко години. Включително от лявата страна тогава е подкрепено. Тук се излиза и се припомнят някакви мантри от времето на комунизма. Апропо, да ви напомня, че този режим със закон е обявен за престъпен.