Икономическата теория напоследък работи доста активно в посока развитие на понятийния си апарат. Говоря по-специално за понятието „рецесия“. По един или друг повод различни макроикономисти говорят, че в момента сме свидетели на „индустриална рецесия“ , „рецесия на печалбите“, „рецесия на счетоводните баланси на компаниите“ и какви ли не други „рецесии“. 

Нали разбирате какво объркване настава на финансовите пазари, когато се казва, че икономиката се развива отлично, но имаме „индустриална рецесия“!? Признавам си, че нивото на експертната ми компетентност не достига, за да разбера какво точно имат предвид въпросните икономисти. Или пък, че имаме икономически растеж  съпроводен с „рецесия на печалбите“. 

Толкова ли е сложно, ако въпросните „специалисти“ просто направят констатацията, че глобалната икономика бележи видим спад и ако продължаваме в тази посока е възможно настъпването на глобална рецесия. Много по-кратко и ясно е. 

Да, но има един изключително сериозен момент. Какво правим оттук нататък? Централните банки направиха каквото можаха – ниски лихви, наводняване с ликвидност и... изключително ограничен инструментариум за реагиране при нова финансова криза. 

А политиците?  Политиците се намират в традиционното си състояние на самодостатъчност и очакват от централните банки да се справят със ситуацията. Истината е, че аз лично не мога да се сетя за по-опасно и безотговорно поведение. 

Едни от най-големите брокери на фондовия пазар RBC Capital Marketsинформира своите клиенти, че на база текущата ситуация задаващата се рецесия ще бъде доста тежка. Аз лично не виждам все още симптоми за такъв сценарий.

През последните три дни цените на акциите на европейските банки се сгромолясаха. 

Започна ли „мечия“ пазар за акциите? Отговорът ми е – „да“. 

Какво да правим в среда на толкова много несигурност? Инвестирайте в злато, уважаеми приятели. 

Ще продължава ли да се покачва доларът? Отговорът ми е – „по-скоро не“. 

За първото полугодие на 2016 година бих ви посъветвал да внимавате изключително много при покупката на акции, защото ще можете да ги закупите значително по-евтино по-късно през годината. Успех!