Загубилият на балотаж кметския пост в Кубрат Гюнан Халил вече официално е обвиняем по дело за използване на фалшива диплома, съобщиха от Русенската районна прокуратура.
Както е известно, в разгара на страстите около местните избори телевизионно разследване показа, че на 7 септември 2015 година Халил се записал да учи задочно „Технология и управление на транспорта“ в Русенския университет. Пробудили се обаче съмнения, че амбициозният кандидат-висшист използва фалшива диплома за средно образование. По случая се самосезира прокуратурата в Русе и назначи проверка, а разследването на случая приключи за 2 месеца. Първоначалните данни сочеха, че диплома за завършване  на Техникума по механотехника „Шандор Петьофи“ в Разград на негово име не фигурира никъде. Това заяви и самият директор на училището, който бе категоричен, че дипломата е 100% фалшификат и обърна внимание, че почти всички нейни реквизити не са истински, като сред фрапантните пропуски са сгрешеното име на техникума и изписаната на печата Народна република България, макар че от 15 ноември 1990 година страната е Република България, а дипломата е издадена през 1991 година.
На неуспелия кандидат-кмет от ДПС са повдигнати обвинения за документно престъпление и ако бъде признат за виновен, може да бъде наказан с лишаване от свобода до 8 години. Той е подведен под отговорност само за използването на фалшивата диплома за средно образование, но не и за нейното съставяне.