Националното отчетно-изборно събрание на ГЕРБ преизбра Бойко Борисов за председател на партията с единодушие, без против и без въздържали се, предаде БГНЕС.

Повече да не се говори за лидерство в ГЕРБ - решенията трябва да се спускат и вземат от Изпълнителната комисия, хора милеещи за държавата със своята експертиза. Това ще гарантира, че партията няма да е лидерска, заяви Борисов пред делегатите в НДК.

Събранието избра и тримата заместници на Борисов. Това са досегашният Цветан Цветанов и кметовете на София и Бургас – Йорданка Фандъкова и Димитър Николов. Николов ще отговаря за регионалната политика. Фандъкова ще отговаря за София, образование и култура, а Цветанов ще се занимава със структурите на партията.

Избрана бе и 11-членна Изпълнителна комисия на партията. В нея влизат председателят Бойко Борисов, тримата му заместници Цветан Цветанов, Йорданка Фандъкова, Димитър Николов и Цецка Цачева, Красимир Велчев, Менда Стоянова, Томислав Дончев, Живко Тодоров, Пламен Нунев, Румяна Бъчварова.

Друга алтернатива освен ГЕРБ няма, запомнете го и го вижте, обърна се Борисов към делегатите в НДК. Нали разбирате, щом червените социологически агенции дават, че сме на кантар, това е гарантирано с 3-4%, че ГЕРБ води. Затова сега казват, че АБВ щели да им вземат от гласовете, заяви Борисов и отново отбеляза, че досега е спечелил всички избори срещу Сергей Станишев. Държат ни с тефтерчета и бири в обяснителен режим. Това време приключи, никой не е правил повече от нас, зарече се Борисов пред 1108-те делегати.

В дългата си реч на националното събрание Борисов говори и за археологията, и за социологията, и за магистралите, и за еколозите. Вече има багери на дюните, а аз ги спрях за три часа. Да им е честито на еколозите. Аз ги чувах еколозите, аз налагах мораториуми. С ръчички чистихме археология, една година щъркелчетата чакахме на гара Яна, за да може да мине магистралата. Ще ми карат, че злорадствам, но действително злорадствам, искам да им е мъчно за мен, каза Борисов.

Борисов предупреди да не се влезе пак сценария за следващите избори като манипулацията в Костинброд, "което ни отне много проценти - с пропагандата по време на деня за размисъл".

Четиригодишното ни управление бе успешно и в най-тежкото време за света успяхме да удържим, докато цели държави катастрофираха, смята Борисов. Така, че България по това време стана стабилна и построихме повече, отколкото 20 г. преди нас - дъги, магистрали, жп линии, енергийна ефективност, каза той. ГЕРБ няма да се обяснява, направеното е добро, грешките ни са отчетени, хората, които са ги допуснали са отстранени и няма да правим компромис, подчерта той.

Ще има много тежки един-два месеца, докато победим през май месец, подчерта Борисов. Докато страхът на хората не започне да преминава, продължи той. Опасявам се много от разиграването на етническата карта и искам да кажа, че в ГЕРБ има много български мюсюлмани и българо-мохамедани. Призовавам ДПС да спрат да разиграват етническата карта. Според него е възможен и натиск от Европа върху Станишев и тази тройна, според него, коалиция. Борисов изрази надежда, че ГЕРБ ще имат повече евродепутати от опонентите си.

След края на заседанието Цветан Цветанов каза, че още не е ясно кой ще подписва финансовите документи в партията, но предполага, че ще бъде той. Докато не бъде извършена регистрация на партията ще продължава да действа старата изпълнителна комисия. Цветанов каза, че това, че имало списък с депутати, които стоят зад него са внушения и пропаганди. Никой по никакъв начин не държи под каквато и да е зависимост когото и да е било. Всеки е достатъчно съзнателен и пълноправен да вземе своето решение. Всички депутати, общински съветници, кметове, симпатизанти и членове са ми еднакво близки. Аз разчитам на тях и те могат да разчитат на мен, допълни Цветанов. Той поясни, че може би в началото на март ще имат примерна листа, която ще бъде обявена от лидера на ГЕРБ.

След като стана ясен изборът на тримата заместници в ГЕРБ лидерът на ДПС Лютви Местан излезе със становище, в което заяви: Вместо да се освободи от Цветанов, Борисов избра да пожертва Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, като ги вкара в блатото на Цветанов. Това не е никаква промяна, а жалка имитация на промяна. Не двама, а всички кметове на ГЕРБ да бяха избрани за заместник-председатели, не можеха да скрият безспорния факт, че Цветанов остава, при това с непокътната власт. Всички останали са камуфлаж. Тук номерът на Борисов няма да мине, заявява Местан.

Според него ГЕРБ стават все по-същите, остават си същата авторитарна партия, макар че вече е по-правилно да се говори за авторитарен дуализъм, при който председателят на партията е в тежка зависимост от заместника си.