Два мъртви питона, проснати до контейнерите за смет на паркинга зад „Чайките“ в центъра на Благоевград, точно пред входа на пицария „Венеция“, притесниха минувачи и живеещите в околните блокове и кооперации хора миналата вечер. Чуха се кряксъци и викове. Змиите, всяка дълга над метър и половина, са били забелязани в късния следобед в понеделник, но никой от съседите не видял кой ги е изхвърлил.„Казаха ни комшии, питаха дали не са наши“, разказа собственичката на зоомагазин на метри от контейнерите Людмила Илиева. Тя обясни, че нито те, нито някой в квартала знае да има наоколо частен терариум за такива домашни любимци. „Не продаваме нито змии, нито храна за змии”, допълни дамата.

Тя обясни още, че питоните нерядко се отглеждат като домашни животни, съобщава struma.bg. Дъщеричката й Дженифър призна, че веднага направила справка в интернет за змиите от направените снимки и установила, че става дума за жълт мрежест питон или кралски питон албинос.

„Единият екземпляр беше доста голям”, обясни тийнейджърката. Цената им върви около 500 лв. за бройка.

„Змиите бяха оставени демонстративно на асфалта, може би този, който го е направил, е искал да види реакцията на хората, да ги притесни, или може би да ги изплаши, все пак повечето хора се ужасяват от влечуги”, предположи Людмила Илиева.

„Едно е сигурно - че излагането на влечугите извън контейнерите е умишлено, защото не са изхвърлени в чували вътре, което е логично”, допълни тя.