От началото на седмицата пазарите се намират под нов силен натиск от продажби поради подновени страхове, свързани със свръхпредлагането на петрол в световен план и след все по-избледняващи надежди, че в скоро време големите производителки на ценната суровина могат да постигнат споразумение за намаляване на производствените квоти, съобщава БНТ.
След краткото покачване на цената на петрола с близо 10 на сто през изминалата седмица, разменната му стойност отново започна да пада със средно 1,8 процента дневно. Макар в понеделник да устоя на натиска на "черното злато", Уолстрийт изпадна в паника в края на сесията. Водещият индекс на американските компании - Дау Джоунс изгуби 1,79 на сто, а Насдак падна с 2,24 на сто.
Токийската фондова борса регистрира почти 2,4 процента спад при отварянето си тази сутрин. Индексите бяха притиснати надолу от спада на цените на петрола, който продължава и в момента. Водещият индекс в Токио загуби 420.70 пункта след 15 минути търговия. Фондовата борса в Хонконг последва тази в Токио и регистрира над 3-процентов спад в началото на днешната сесия.