Да задържиш богатството често е по-трудно, отколкото да го натрупаш. А и парите не са гаранция, че човек ще бъде успешен и ще изглежда добре, защото има една предпоставка, по-важна от тях, която определя това: мотивацията. Именно тя, в комбинация с малко упорство и късмет, е предпоставка за достигане на върха, пише Entrepreneur, цитиран от Експерт бг.Тези заможни и успели личности го разбират добре. Те споделят и 9 навика, които всеки от нас може да вплете в ежедневието си. Ето кои са:

Събуждат се рано. Ричард Брансън, Джак Дорси, Лари Шулц, Тим Кук и изпълнителният директор на Xerox Урсула Бърнс го правят. Как това допринася за успеха им? Започвайки деня си преди много други хора, те успяват да съберат повече време за себе си, за упражнения, по-късно в ежедневието действат по-спокойно, без да чувстват прибързване през целия ден, започнало от сутринта, активни са, а някои казват, че това ги прави и по-щастливи.

Медитират. Рей Далио, основателят на Bridgewater Associates, споделя пред Huffington Post през 2013 г., че медитацията му е помогнала повече от всичко друго в живота, тя е била най-значителната съставка, какъвто и успех да е постигнал. Опра Уинфри, Рупърт Мърдок, Ръсел Саймънс, Ариана Хъфингтън, Бил Форд и други известни бизнес лидери също медитират. Те се грижат за ума си, тялото, релаксират, ограничават вредната храна и се опитват да спят достатъчно.

Общуват. Успешните хора осъзнават важността на нетуъркинга. Изследвания показват, че той може да доведе до по-добро представяне на работа, освен че увеличава шанса да ни наемат на дадена работна позиция. Помага да бъдем по-иновативни. Класическо четиво, което съдейства много добре да го измайсторим, е книгата на Дейл Карнеги "Как да печелим приятели и да влияем на другите".

Винаги имат нещо, с което се занимават. Поддържат се заети. Рядко имат празни часове. Елън Мъск - шефът на Tesla и Space X, например, работи по 80-100 часа седмично. Той казва, че това е единствената работна етика, която един предприемач трябва да има и че така се чувства смислено и добре.

Знаят кога да кажат "Не". По думите на Уорън Бъфет разликата между успешните и наистина успешните хора е в това, че вторите казват "Не" на почти всичко. "Не" на негативността, "не" на допълнителната работа, на дейностите които ни губят времето.

Не гледат телевизия, четат. Според Томас Корли, автор на "Богати навици: Ежедневните навици за успех на богати хора", 67% от богатите в САЩ гледат телевизия едва 1 час дневно, ако не и по-малко. 78% от по-бедните гледат повече. 86% от богатите обичат да четат. 88% казват, че четат за самоусъвършенстване по 30 и повече минути дневно.

Правят списъци със задачи за утрешния ден. В тях посочват кои цели са им най-важни за постигане през този ден.

Поставят цели и визуализират. Джоел Браун е интервюирал редица интересни хора за списание Entrepreneur. Той открива, че 95% от успешните личности, с които е разговарял, освен че си записват целите си и плановете, си представят как би изглеждал успехът. Правят го ежедневно.

Управляват умно парите си. Стигнали са до там, където са, във финансов аспект понеже успяват да управляват парите си добре като ги инвестират, търсят възможности и си заделят настрани спестявания за извънредни случаи и проблеми. Освен това са щедри и даряват.