Христина Иларионова е третокласничка в СОУ „Васил Левски“ и страда от детска церебрална парализа. Тя е едно от децата, подпомагани няколко поредни години от кампанията „Българската Коледа“, като и благодарение на тези средства има успех в развитието си. Но пред Хриси сега има друг сериозен проблем, заради който родителите й са подали жалба в Комисията за защита от дискриминация. „В момента тя не може да посещава часовете по информационни технологии и кръжока по английски, тъй като занятията се водят на друг етаж в училището. От четвърти клас ще трябва да обикаля по кабинетите на цялата сграда и тогава вече ще е наистина невъзможно да учи“, обясни за „Утро“ майката Преслава Неделчева мотивите на семейството да подаде жалба в комисията.
Случаят на Хриси бе споменат и от кмета Пламен Стоилов по време на сесията за бюджета в петък като пример за сгради с недостъпна среда за инвалиди, за които също трябват пари. Той съобщи на съветниците, че срещу СОУ „Васил Левски“, Общината и държавата родители на дете с увреждания са завели дело за дискриминация. Според него, за да се изгради необходимото съоръжение в училището, са необходими 200 000 лева.
Ние имаме готов идеен проект за външен асансьор и аварийно стълбище, който е направен напълно безплатно от арх.Цвети Русинов и ако Общината отпусне средства, може да се пристъпи към същинско проектиране и изграждане, каза директорът на СОУ „Васил Левски“, който уточни, че в училището има десетина деца със специални образователни потребности, а предварителните изчисления са за около 80 000 лева.
На сесията стана ясно още, че в бюджета са заложени 180 хил. лева за обследване на техническото състояние на общинските имоти и тяхната паспортизация. Кметът Стоилов бе категоричен, че сумата не е достатъчна, защото за това били нужни милиони. Проблемът е, че законът предвижда до края на тази година всички сгради от 1 до 3 категория да се паспортизират. Процесът обаче е започнал едва преди 2 години, а общинският бюджет няма възможност да заделя големи средства, затова ще бъде даден приоритет на имотите, на които предстои реконструкция. Според Стоилов общините няма да могат да се справят в срок с тази мащабна задача, тъй като държавата била напълно абдикирала от проблема и не отпускала целеви средства за това. По думите му срокът трябва да бъде променен.