Председателят на Европейския съвет Доналд Туск днес е представил на Великобритания предложенията на Европейския съюз в отговор на исканията на Лондон за реформи. В документа е предвиден механизъм за 4-годишно ограничение на социалните плащания за европейските работници във Великобритания, а това бе най-спорната промяна, която Камерън искаше от Брюксел. Туск е обещал на Лондон и „зачитане на правата и компетенциите“ на страните, които не са членове на еврозоната. „Да бъдем или да не бъдем заедно – това е въпросът“, написа Туск в „Туитър“, като публикува „предложенията за ново споразумение с Великобритания в ЕС“.
Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че проектопредложението за реформи в ЕС е израз на „съществената промяна“, която той иска да види в отношенията на Великобритания със Съюза. „Документите, публикувани днес , показват, че има истински напредък във всичките четири области, в които Великобритания заяви, че са необходими промени и реформи. Но все още има да се свърши много работа, за да се уточнят подробностите преди срещата на Европейския съвет“, заяви Камерън, който се надява по време на срещата си на 18 и 19 февруари европейските лидери да одобрят предложените реформи.
ЕС и Лондон имат шанс за споразумение след представените от Брюксел предложения в отговор на британското искане за реформи. Така британският секретар за европейските въпроси Дейвид Ливингстън коментира предложенията. „През последните дни бе отбелязан голям напредък и изглежда, че споразумението е съвсем обозримо“, посочи Ливингстън пред британските депутати.
„Трябва обаче да подчертая, че все още има доста работа за вършене, преди да достигнем до наистина удовлетворително споразумение“, добави той, като подчерта, че „в проекта на Доналд Туск има важни идеи по отношение на свободата на движение“.
Великобритания поиска четири промени в европейските правила, които според британските власти ще убедят гражданите да гласуват в полза запазването на европейското членство на страната по време на референдума, който ще бъде свикан до края на 2017 година.