Когато пътувате в чужбина, едно от най-важните неща е да си пазите джобовете. Дори и да сте запознати с начина на действие на обирджийте във вашата страна, навън те действат различно и могат да ви изненадат. Сайтът за пътешественици "TripAdvisor" състави списък с топ 10 на градовете, в които е най-вероятно да ви оберат, пише "Индипендънт"
1.Барселона , Испания – там грабежите се практикуват като спорт. Над 7,5 млн. туристи са посетили Барселона през 2014 г., според данни на „Barcelona Turisme”. Лас Рамблас, известната пешеходна улица и популярна туристическа атракция е мястото, на което трябва да бъдете особено внимателни.
2. Рим, Италия - пълен с исторически забележителности и културни горещи точки, Рим привлича милиони туристи всяка година. За съжаление, докато се снимате пред Колизеума може да останете без телефон, фотоапарат или портфейл.
3. Прага, Чехия - тълпи от хора по тесните калдъръмени улички всяка година остават без ценните си вещи.
4. Мадрид, Испания - вторият испанския град в списъка. Мадрид е бързо развиващ се и забързан град. Почти всяко място в испанската столица се свързва с повишен риск от джебчии.
5. Париж, Франция – най-уязвими сте около Айфеловата кула, Лувъра и метрото.
6. Флоренция, Италия - ако се взирате дълго време в скулптурата на Давид на Микеланджело, шансовете да остане без портмоне са огромни.
7. Буенос Айрес, Аржентина – тук използват специален номер, известен като „номерът с горчицата”. Опитните джебчии ви нацапват с малко горчица по рамото, за да изглежда сякаш е птича работа, а непознат приятелски глас предлага да ви почисти. Дръжте внимателно чантата си, за да избегнете опасността да останете без телефон.
8. Амстердам, Холандия - градът е известен като спокоен и приятелски , но това не означава, че сте в безопасност.
9. Атина, Гърция - гръцката столица е пълна с открити паметници и забележителности, което означава много малко сигурност в най-натоварените места.
10. Ханой, Виетнам – старата част на града е изпълнен с исторически паметници и завладяваща архитектура, удобна за джебчиите и опасна за разсеяните туристи.