Кунева е решителен политик с огромен опит и ще реализира реформата в образованието, категоричен е Зеленогорски
Парламентарната група на Реформаторския блок ще изслуша концепцията за образованието на Меглена Кунева днес на общото заседание на Парламентарните групи на мнозинството в 16:00 часа.
Това съобщи на брифинг след Изпълнителния съвет на РБ Найден Зеленогорски и добави, че номинациите за министри се правят от Изпълнителния съвет на РБ, както РБ направи с тази и с останалите си министерски номинации.
Легитимният формат е Изпълнителният съвет на РБ, а Парламентарната група изслушва и решава каква подкрепа да даде, като партиите от РБ са единодушни в подкрепата си за Кунева, както и Изпълнителният съвет.
Той обяви, че до дни ще се приеме Пътна карта за развитие на РБ, която включва Политически меморандум между РБ и ГЕРБ за ускоряване на реформите в приоритетните сектори – до 15 февруари, Национална среща на ръководствата на партиите от РБ и техните представители в централната и местната власт около края на месец февруари, приемане на правила за прием на асоциирани членове на РБ и разговори с нови формации за асоцииране, както и за индивидуално членство в РБ, обединяване около общи кандидати за президент и вицепрезидент от РБ до средата средата на м. май т.г., изработване и подписване на ново споразумение между партиите в РБ, което да замени учредителното споразумение и да регламентира провеждането на конфедеративен конгрес на РБ преди лятната ваканция на 2016 година.
Зеленогорски подчерта, че следва и подписване на коалиционно споразумение за общо явяване на президентските избори, което се предвижда преди ваканцията.
За нас е изненада това, което прочетохме снощи от страна на някои наши колеги. На миналото заседание „гражданите” ясно казаха, че в понеделник ще се съберат на сбирка, съзнавайки, че този формат на Гражданския съвет е нелегитимен, понеже органът вече не действа, и го посочи лично Гроздан Караджов, вписано по съответния ред в протокола на Изпълнителния съвет миналия път, обясни Зеленогорски.
Той напомни, че срокът на действие на Гражданския съвет е изтекъл преди повече от година, не е имало съюзен конгрес, който да го преизбере, следователно не може да става дума за решение на този орган.
Ако се приеме, че е легитимен, питам защо не съм поканен не само аз, но и депутатите и 80% от останалите членове на бившия орган Граждански съвет, попита той и напомни, че Изпълнителния съвет потвърждава единодушното си решение че Меглена Кунева е номинирана за министър на образованието от РБ и това не подлежи на промяна. Колегите се опитаха да направят буря в чаша вода и съжалявам, че така постъпват, като лично ще им го кажа, посочи Зеленогорски.
Той напомни, че гражданинът Гроздан Караджов е издигнат за член на ГС на РБ от ДБГ, а гражданинът Иван Иванов - от СДС.
Попитан за образователното министерство, Зеленогорски посочи, че Танев е подведен от експертите си и това е доказателство, че министрите трябва да имат силна политическа воля и да реализират политики.