Общините нямат необходимия бюджет, за да се справят с комарите както в населените, така и в заливните територии по поречието на река Дунав и в районите на делтите на реките в Дунавския басейн. Всяка година чрез Асоциацията на дунавските общини те координират своите дейности, за да получат целево подпомагане от държавния бюджет.
И тази година е направено такова искане, за да могат дунавските общини навреме да извършат всички мероприятия по третирането на комарите. Това съобщи в "Денят започва" по БНТ изпълнителният директор на Асоциацията на дунавските общини Мария Цанкова.
По думите й, абсолютно ключово е справянето с комарите. Авиационно и наземно пръскане трябва да започне през март. За целта обаче общините трябва да знаят с какъв бюджет разполагат, за да организират обществените поръчки за изпълнител още сега.
За ефективна кампания по поречието на река Дунав са нужни около милион и 700 хиляди лева годишно.
Това не е нова ситуация, коментира изпълнителният директор на НСОРБ Гинка Чавдарова. За съжаление, миналата година за първи път общините не са получили допълнително финансиране за ранното третиране срещу комари.
Тази година всички общини са предупредени, че в бюджетите си трябва да заделят средства поне за третиране на тревни площи.