Дължащото се на климатичното затопляне ускорено топене на ледовете в Арктика открива пътища за безпрецедентна миграция на патогенни агенти, които застрашават живота на морски бозайници и са потенциално опасни за човека, предупредиха учени, цитирани от Франс прес.

"Даваме си сметка, че в резултат на климатичните промени съществува безпрецедентен риск патогенни агенти да мигрират към нови среди, предизвиквайки болести", заяви паразитологът Майкъл Григ от Американския институт по алергиите и инфекциозните болести.

"Ледът е огромна екологична бариера за патогенните агенти.

С повишаването на температурите в Арктика те могат да оцелеят и да намерят нови гостоприемници, които не са развили имунитет към подобни микроби и паразити, защото не са били изложени на ефекта от тях", пояснява специалистът.

Новопоявил се нов щам на паразита Sarcocystis наскоро причини смъртта на сиви тюлени и други застрашени бозайници в Арктика, като морски лъвове, моржове, бели мечки, мечки гризли в район, простиращ се от Аляска до Британска Колумбия в Канада.

Друг паразит - Toxoplasma gondii, който обикновено се среща у котките, наскоро бе открит у белуги, а това досега не се бе случвало, отбеляза Григ.

Изказването на специалиста идва в рамките на годишната конференция на Американското дружество за напредък в науката в Чикаго.