Снимка с африкански имигранти, протегнали телефоните си към небето с надеждата да уловят мрежа за последен път, спечели първа награда на най-престижния конкурс за фотожурналистика, съобщиха организаторите от Уърлд Прес Фото.

Снимката на американеца Джон Станмайър, която използва единствено лунната светлина и тази от екраните на телефоните на хората, тръгнали да търсят "по-добър живот", била направена през февруари 2013 г. на плаж в Джибути, транзитна точка за имигрантите, идващи от Сомалия, Етиопия и Еритрея.

Снимката на Джон Станмайър "е свързана с толкова други теми – тя отваря дискусията за технологиите, глобализацията, миграцията, бедността, отчуждението, човечността", заяви членът на журито Джилиън Еделстейн.

Друг член на журито, заяви, че снимката представя по различен начин имигрантите.

"Тази снимка е не толкова романтична, колкото изпълнена с достойнство", каза Сюзан Линфийлд.

Станмайър е роден в Илинойс, САЩ, и е работил в Азия дълги години, като отразявал опустошенията, причинени от цунамито и гражданската война в Судан. Според сайта му той се интересува главно от социалните несправедливости, бедността и човешките права.

Снимката на Джон Станмайър, който работи за фото агенцията VII, е направена за "Нешънъл Джиографик".

Близо 100 000 снимки на 5754 фотографи от 132 страни бяха предложени на журито. То избра да награди 53 фотографи от 26 националности в девет категории.