„Синът ми беше добре възпитан и обичаше България, той даде всичко от себе си. Държавата имаше нужда от такива като Илия", обяви Павел Найденов, баща на убития шеф на митичната „Мултигруп" Илия Павлов в предаването „Лице в лице" по bTV.

"Нишата бе свободна и държавата се раздържавяваше. Нищо лошо не е направил, в условията на криза той заедно с останали добри младежи откриха много работни места. Осигуряваше хляб на хората. Изправи се срещу глада и създаде условия за труд и бит на хората. Управляващите го уважаваха", се върна назад в годините бизнесменът.

"Създадоха се конфликти с последващи участници в приватизацията. Жан Виденов не беше в час - човек, който не е работил, не познава хората, няма опит, но се намесваше във вътрешните работи на „Мултигруп" чрез сътрудници на Илия. Но това се попреодоля, дейността на фирмата се увеличаваше. Натискът на Виденов се отхлаби. Единственият човек, който не го оцени бе Иван Костов. Разривът стана заради студенокръвността на бившия премиер. Подразни го голямото развитие на „Мултигруп", а Илия не успя да премълчи агресията, проявявана от Костов - постоянните проверки в офисите с качулки и т.н. Илия не намери сили да преглътне и да се уповава на държавата. Костов тръгна срещу него - разпореди държавните предприятия да си изтеглят парите от нашата Кредитна банка. Изтърбушиха я, остана без покритие и отиде в ликвидност. Не можа да преглътне думите на Илия към него „Крадецът вика дръжте крадеца!", каза още Найденов.

Той разказа и за приятелите на Павлов: „В Дулово купихме занемарен завод, там създадохме 300 работни места, а Ахмед Доган, който бе депутат от региона, бе благодарен за това", обясни той. Преди това бе близък с Андрей Луканов главно по желание на политика покрай газовите проекти. Но му каза веднъж: „Аз карам влака, Андрей, аз съм теглил кредитите".

Той отрече, че правителството на Беров било на „Мултигруп" според израза на бившия служебен премиер Ренета Инджова.

"Кой политик е купил Илия", се учуди той. Той очакваше с нетърпение идването на Симеон Втори, при царя спадна това напрежение.,

Найденов с надежда посрещнал идването на власт на Бойко Борисов, за да обяви кой е убил сина му.

"Прекъсната е връзката и е трудно да научим кои са убийците му, ми казват и досега от тайните служби", сподели бизнесменът.

"В голямата приватизация участваха все млади хора, а те са дръзки, никой обаче не взе бизнеса на „Мултигруп" след убийството му. Единствено Николай Вълканов си взе, което му се полагаше, допълни той.