Процесът за подмяна и фалшифициране на българската история и литература са само един от механизмите за обезбългаряване. Това са единствените учебни предмети в българското училище, от които зависи националната сигурност на страната. Цели се заличаване на националната памет и нейната подмяна с псевдохуманни ценности и унищожаване на българщината. Така започва декларацията, която днес в ОбС Карлово прочете кметът д-р Емил Кабаиванов."Под прикритието на благородни намерения за постигане на обществен интегритет, методично се изопачават историески факти и се посяга на българското литературно наследство. Крайно време е да се сложи край на експериментите в образователната система. Младото поколение трябва дабъде възпитавано в дух на родолюбие и традиционни български ченности. Оценявайки последните изявления на министъра на образованието като принос към тази порочна тенденция, ние се обявяваме за пресичане на опитите му да въвлече министерството в този порочен процес и призоваваме президента, НС и МС да предприемат адекватни мерки за спиране на процеса. Ние, наследниците на българските възрожденци, откриваме подписка и призоваваме гражданите да изразят своето отношение срещу опорочаването на националната памет", се казва още в декларацията.

Тя е от негово име и от името на общинските съветници и кметовете на региона.Декларацията беше приета с бурни аплодисменти. Междувременно пред БЛИЦ управниците на Клисура Генка Тодорова и на Калофер Румен Стоянов казаха, че в техните градове хората са скандализирани и са готови да се вдигнат на протест. От Калофер вчера тръгна подписка. Отворено писмо до компетентните институции ще изпратят от Клисура. 

Пред БЛИЦ представители на националния комитет „Традиция” обявиха, че в събота в 12 часа хиляди хора от цялата страна се събират в най-българския град Карлово пред паметника на Васил Левски, където ще се обявят против подмяната на историята. Организатори са родолюбиви българи, които канят всички желаещид а се включат.