Американската част на Ниагарския водопад може да пресъхне, ако бъде одобрено ново предложение на Службата за парковете в щата Ню Йорк, пише Discovery News, цитирана от "Фокус". По-рано този месец институцията обяви плановете си да спре временно водата на Американския водопад и Брайдъл Вейл, за да подмени няколко амортизирали моста, които свързват различни части на щатския парк.
Бетонните мостове на възраст над едно столетие пресичат река Ниагара, осигурявайки пешеходен достъп до острова Гоут. От изграждането им през 1900 година досега съоръженията са се износили. През 2004 година те бяха затворени и властите разпоредиха изграждането на два временни моста над остарелите бетонни конструкции.
Нов доклад за въздействието на околната среда посочва, че състоянието на мостовете не позволява да бъдат рехабилитирани, а че трябва да се подменят. Официални представители обясняват, че новите мостове трябва да се изградят “на сухо”, за да е сигурно, че новите основи са здраво закрепени към речното легло, както и за да се улесни остраняването на старите мостове след разрушаването им.
Макар че „спирането“ на водопадите изглежда като херкулесовска задача, всъщност над 80 процента от река Ниагара тече през канадския водопад Хорсшу (Конска подкова). Водата ще бъде насочена с насип, така че цялата река да преминава през Хорсшу, а по-малките Американски водопад и Брайдъл Вейл ще останат сухи. Очаква се изграждането на новите мостове да отнеме две години, но водопадите ще бъдат спрени за по-малко от шест месеца.
За последен път американската страна на Ниагарския водопад е била пресушена през 1969 година, когато инженерни подразделения на армията на САЩ са извършили геоложко проучване, за да изследват ерозията на природната забележителност. Интересено е, че сухите Американски водопади са се превърнали в забележителност сами по себе си и са били посетени от 89790 души само през един уикенд.