В Чехия ще се проведе извънредна среща за бежанците, на която ще се обсъди затягането на контрола по границите на България и Македония.
„На 15 февруари Чехия ще бъде домакин на извънредна среща на Вишеградската четворка (Чехия, Словакия, Унгария и Полша, бел.ред.), на която ще се разглеждат решенията за бежанката криза”, съобщи в Туитър чешкият премиер Бохуслав Соботка.
Лидерите на четирите страни ще обсъдят по-добрата защита на Шенгенското пространство и ще разгледат евентуалното създаване на „резервна” граница в България и Македония.
Три дни по-късно ще се проведе среща на ЕС, посветена на миграцията.
Вчера Соботка предупреди, че ако не влезе в действие споразумението за контрол на границата между Гърция и Турция, страните от Вишеградската група ще се фокусират върху други държави - България и Македония, където ще участват лично за увеличаването на сигурността на границите.
"Ако до провеждането през месец февруари на Съвета на Европа няма резултати от Турция и Гърция, страните от Вишеградската група ще предложат своя алтернатива. Това означава натиск върху Гърция и Турция, като тези две държави да вземат мерки за регулиране на бежанската криза", подчерта чешкият премиер.
Агенция БГНЕС припомня, че властите в Прага още през месец декември одобриха план за изпращане на 25 чешки войници в Република Македония.