Европейската комисия заяви във вторник, че евентуално може да разреши на страните-членки на шенгенската зона отново да въведат проверки по своите граници за две години, за да могат да преодолеят бежанската криза, съобщи Франс прес.
На срещата в Амстердам в понеделник вътрешни министри от ЕС са запитали комисията за възможността да удължат проверките.
„Ние искаме да сме готови за всички сценарии, но все още не сме на етап на активиране (на мярката)“, заяви пред репортери в Брюксел Наташа Берто, говорителката на ЕК за миграцията.
„Ако ситуацията не се промени, могат да се намерят основания в сферата на сигурността и обществения ред да се запази вътрешния контрол по вътрешните граници на Шенген“, добави Берто. „Искаме да сме подготвени, така че изследваме възможности, които са ни разрешени според член 26, ако и когато е необходимо да ги активираме“, каза още говорителката на ЕК.
Член 26 от кодекса на Шенгенското споразумение позволява на 26-те страни-членки на зоната да въвеждат контрол по вътрешните си граници за максимум две години при извънредни обстоятелства.
В последните няколко месеца Австрия, Германия, Дания и Швеция, както и Норвегия, която не е член на ЕС, въведоха временен граничен контрол за срок от шест месеца заради притока на мигранти.