Почина британският пътешественик Хенри Уърсли, който искаше да стане първият човек, прекосил Антарктида без чужда помощ.

В информацията се посочва, че той се е разболял почти на края на обиколката. До финала на експедицията са му оставали едва 50 километра.
55-годишният Уърсли започна приключението си на най-студения континент през ноември. Посвети го на 100-годишнината от несполучливия опит на британеца Ърнест Шакълтън да прекоси Антарктида.

Придвижването му от точка до точка ставаше единствено с шейна, натоварена с оборудване и храна. По първоначален план, преходът му трябваше да продължи 81 дни.

Преди да отпътува за лечение в Чили, Хенри Уърсли изпрати съобщение до медиите:
„След 71 дни напълно сам в Антарктида и повече от 900 мили, които обхванах по време на пътуването, физическото изтощение си взе своето. С огромна тъга мога да кажа, че това е краят на моето пътешествие“

В официално съобщение, публикувано в ВВС, съпругата му Джоан пък заявява, че причината за смъртта му е „пълен отказ на органите“.
Часове след новината, известни личности започнаха публично да му отдават почит. Сред тях са Дейвид Бекам и херцогът на Кемйбридж. Принц

Уилям, който беше патрон на експедидията му заяви, че със смъртта на Хенри Уърсли губи близък приятел:
„Това беше един мъж, който демонстрира огромен кураж и решителност. Безкрайно се гордеем, че бяхме близки с него“, заявиха още принцовете Уилям и Хенри.