29-годишен русенец е обвинен за източване на чужди банкови сметки и пране на пари. Според прокуратурата само за четири дни през 2009 година Павлин Пенев е успял да прибере от банковите сметки на 15 нищо неподозиращи граждани на Швеция, Аржентина, Чили, Унгария, Англия и Испания общо 32 550 лева. При това без да мръдне от Русе. Павлин успял да убеди банков чиновник, че има нужда от ПОС-терминално устройство за бизнеса си, след което парите буквално потекли.
Вчера прокуратурата поиска 8 години затвор за Павлин Пенев. Решението на съда се чака днес. Ако бъде признат за виновен, вероятно ще си има неприятности и с комисията Кушлев, която може да му конфискува всичко заради обвинението в пране на пари.
Павлин не е дал никакви обяснения по време на цялото разследване. Затова и до ден днешен никой не може да даде отговор на най-важния въпрос: откъде всъщност у него са попаднали данните за чуждите банкови сметки. От обвинението става ясно само, че той е получил пакет от информация, съдържащ банковите сметки на фирми и граждани главно от Швеция и Латинска Америка.
Според запознати бизнесът с продажба на информация за действащи банкови сметки и ПИН-кодове в момента е на път да затъмни по степен на организираност дори търговията с наркотици. Съществува стройна организация на хора, които дори не се познават помежду си, но работят като перфектно смазана машина. Едни източват данните със скимиращи устройства, но не теглят от банкоматите. Те само продават флашката с информация - плаща се определена сума за всяка сметка, без гаранции какво има в нея. А друг човек се наема да източи парите. И всички по веригата са доволни.