Руската икономика беше ударена от няколко фактора - силен спад в цените на петрола, които паднаха със 70% за последните 15 месеца.
В същото време санкциите, които Западът наложи на Москва след анексирането на Крим през 2014 г., оказаха допълнително негативно влияние върху руската икономика.
По-рано този месец министър-председателят Дмитрий Медведев предупреди, че спада в цените на петрола може да принуди руските власти да преразгледат бюджета на страната за 2016 г.
Президентът Владимир Путин каза през декември, че бюджетът е калкулиран на база от 50 долара за барел. В момента цената му спадна до малко повече от 30 долара.
В момента дори проправителствените медии в Русия признават, че страната се намира на ръба на икономическа криза, коментира кореспондентът на Би Би Си в Москва Стивън Розенберг.
Руската икономика е силно зависима от износа на енергийни ресурси. Руското правителство така и не се постара да диверсифицира икономиката на страната и сега си плаща цената, коментират експерти. А наложените икономически санкции само допълнително усложниха ситуацията.
Очаква се руското правителство да обяви серия от антикризисни мерки по-късно тази седмица.