15 съдии от окръжният съд в Пазарджик са си направили отвод и отказват да разглеждат жалбата на Иван Евстатиев, с която иска да му бъде отменен постоянния арест.

Само двама пазарджишки магистрати са изразили готовност да гледат делото, но те не могат да сформират тричленен състав, каквото е изискването за въззивна инстанция.

Направилите си отвод съдии са мотивирали решението си с факта, че през годините са работили с обвиняемия, когато е бил прокурор и адвокат и могат да се появят съмнения за обективността на взетото решение. Делото е насрочено за вторник от 14 часа.

По тази причина председателят на пазарджишкия окръжен съд Нора Серафимова е прекратила производството и е изпратила делото на ВКС, който трябва да определи равен по степен съдийски състав, но от друг съдебен район, съобщиха от пазарджишкия окръжен съд. Бившият кмет на Пазарджик и Стрелча е обвинен в изнасилването на 16-годишна ученичка.

Миналият вторник районния съд в Панагюрище определи Евстатиев да остане за постоянно в ареста, но от негово име адвокатите му обжалваха.