Още двама души за загинали в тежки катастрофи, свързани със заледяванията на пътя и лошите атмосферни условия в Северна Каролина, с което общият брой на жертвите до момента достига 10 души, предава CNN, като се позовава на съобщение от полицейския департамент на щата.
В американският щат Вирджиния стихията е станала причина за 989 ПТП само за първите няколко часа след началото на снежната буря в петък. За същия период многобройните аварии са спрели от движение 793 автомобила.
Националната метеорологична служба е издала предупреждения за федералния окръг Колумбия и Балтимор, че бурята ще е най-силна между 1 часа сутринта и 1 часа следобед местно време и е препоръчала на жителите да останат по домовете си.
По данни на синоптиците, в Южен Мериленд се развиват условия за силни снеговалежи с градушки. Очакванията са снежната покривка във Вашингтон да достигне до 45 см, а преспите – до 1 метър. Управата на града е съобщила, че общественият транспорт няма да работи от петък вечерта до понеделник сутринта.
Около 130 хиляди души са останали без електричество в Източните щати. Губернаторите на девет щата – Мериленд, Вирджиния, Тенеси, Кентъки, Северна Каролина, Джорджия, Пенсилвания, Западна Вирджиния и Делауеър – са въвели извънредно положение.
Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо, предупреди, че истинска заплаха за Ню Йорк и Ню Джърси са не снеговалежите, а потенциалните наводнения. „Между снега и наводненията, лично аз съм по-разтревожен за наводненията“, каза той на пресконференция в петък.
Пристигането на бурята съвпада с пълнолунието, което гарантира, че силните ветрове заедно с високият прилив ще предизвикат значителни наводнения.