Снимка на млада жена в къса пола, седяща с разтворени крака, ще бъде използвана, за да се покаже на мигрантите, че по-разкриващите дрехи не означават, че жената иска секс. Снимката, с която се е сдобил MailOnline, в момента е използвана по време на часове за превенция на изнасилванията в Норвегия, на които търсещите убежище се учат на подходящо секс поведение след скорошните атаки в Кьолн и други места в Европа.
По време на часовете, които могат да бъдат репликирани и в други части на континента, учениците, предимно пришълци от арабски и северноафрикански региони, са учени, че оскъдното облекло не е извинение за изнасилване или тормоз. Говорейки пред MailOnline, Линда Хаген, ръководителка на часовете, разкрива предизвикателствата, пред които тя е изправена, опитвайки се да промени мисленето на мигрантите. „Често използвам снимка, за да им обясня какво правим ние. Всички са запознати с този метод от училище”, казва тя.
Участниците в курсовете, често правят коментари като „тя го е целунала, това е покана за секс” и „щом иска да дойде и дома, значи всичко е по взаимно съгласие”.
В отговор Хаген обяснява, че западните стандарти са различни от онези, в някои ислямски страни.
Хаген вярва, че масовите сексуални атаки са се случили, след като агресивни имигранти са дали начален старт на тормоза, след което масата, която по принцип не е агресивна, е последвала техния пример. „Не можем да променим мъжете, които по природа са агресивно, защото обичайно те имат комплекси проблеми”, казва тя и добавя, че ако агресивните мъже бъдат извадени от масата, атаките могат да бъдат спрени.