630 грама - толкова е тежало най-малкото бебе, спасено в отделението по неонатология в АГ комплекса. Това е само един от много случаи, в които преждевременно родени деца са отгледани с грижа и компетентност до превръщането им в бебета като всички останали, които бързо настигат развитието на връстниците им, каза ден след професионалния празник на медиците от родилната помощ ординаторът в неонатологията д-р Татяна Итова, която е специалист по педиатрия, неонатология и здравен мениджмънт.
Отделението по неонатология прохожда през 1961 година, когато е сформирано като самостоятелна единица към тогавашната Окръжна болница. В годините следва преструктурирането му като единица в Многопрофилна болница Русе и става база за обучение на лекари по неонатология.
В момента русенската неонатология е най-големият междуобластен център в Североизточна България и е със статут на трето ниво на компетентност, което означава, че с уникалното си оборудване и висококвалифицирани специалисти отговаря на университетска клиника, посочи д-р Итова.
През миналата година в отделението са приети 1918 бебета. Родените в Русе са 1592, останалите са от съседни градове. Недоносените от тях са 167.
Отделението се състои от четири сектора- интензивен, физиологичен, изофизиологичен и за специални грижи. След преместването му в новата сграда на АГ комплекса през 2012 година неонатологията се разшири и това дава възможност да отгледаме всички новородени недоносени деца до пълното им стабилизиране и изписване, обясни специалистката. И допълни, че отделението може да се определи като уникално, защото няма друга област в медицината, в която да се вършат толкова разнообразни дейности. В потвърждение на думите си д-р Итова посочи, че неонатологът провежда първичата реанимация на деца, родени в тежки състояния в родилна зала, после продължава интензивна терапия до стабилизирането им и ако се наложи операция, неонатологът обслужва бебето преди, по време и след хирургичната интервенция с операционния екип.
Една от основните дейности на неонатолога е лечение на екстремно недоносени деца с тегло под 1000 грама. През миналата година в неонатология са родени 11 такива бебета, като най-малкото е с тегло 750 грама, чиято китка бе толкова малка, че венчална халка можеше да му послужи като гривничка, но благодарение на нашите грижи момиченцето бързо наддаде килограмите си и вече е добре, каза д-р Итова. Предната година пък се родило дете с тегло 630 грама, което е най-малкото в историята на отделението. То е престояло там пет месеца и след като е станало 2 килограма, е изписано.
За стабилизиране на тези деца се прилага медикамент, който стимулира белодробната им зрялост и спомага те да се научат да дишат самостоятелно. Друга уникална терапия, която се провежда в отделението, е лечението на неонатална жълтеница чрез облъчване със синя светлина, за да се избегнат необратими неврологични увреждания на бебетата. Специфична манипулация в неонаталния период е и трансфонтанелната ехография за проследяване на развитието на мозъчните структури при екстремно недоносени деца.
В отделението има 22 кувьоза, шест оборудвани интензивни легла, респиратори за изкуствена вентилация, две системи за дихателно подпомагане, две лампи за интензивна фототерапия, транспортен ехограф, ЕКГ апарат, транспортен кувьоз с респиратор и други. Гордост за неонатологията е дарението от Асоциация „Силвия Вартан“ апаратура за интензивна фототерапия чрез синя светлина и камера за стерилен ламинарен поток на стойност 50 000 евро.
Работата в неонатологията е изключително екипна и дежурният неонатолог на смяна е подпомаган от пет обучени медицински сестри, които са неговите очи, уши и ръце в много случаи, каза специалистката. За пример тя посочи собственото си дежурство навръх Нова година, когато едно от наскоро родени в много тежко състояние близначета е с данни за въздушна колекция в плевралната клетка. Бях поставена пред дилемата как да докажа диагнозата, но с екипа същата вечер успяхме да направим  по спешност скенер на детето. И след приложеното адекватно лечение, близнаците вече са изписани в добро здраве, обясни д-р Итова.