Лекарите от Неонатологичното отделение на русенската болница се борят за живота на четири бебета с тегло под 860 грама. Всички те са избързали значително с раждането си, като според изчисленията на лекарите е трябвало да се появят на бял свят през септември и октомври. Това не се случва всеки ден и изисква изключителен професионализъм от лекарите, сестрите и санитарките.
Едното момиченце е родено в 26 гестационна седмица, което означава на границата на петия и шестия месец, но правим всичко възможно, за да оцелее и да радва родителите си, каза началникът на отделението д-р Нина Радкова. 
Тази истинска малка госпожица е толкова елегантна, че уплашила екипа със своите 580 грама тегло.
Двойка миниатюрни близначки пък си разделили по равно 1300 г и сега им предстои дълъг престой в болницата, докато всяка от тях прехвърли двата килограма.
Карето от съвсем мънички деца попълнил в понеделник и един юнак, който пък е направо здравеняк в дамската компания с неговите 850 грама тегло. Той трябвало да празнува рожден ден на 23 октомври по план, но изобщо не се съобразил с графика на медиците.
Общо в отделението има 15 недоносени пациенти, а лечението на всеки от тях надхвърля 10 000 лева месечно. Част от тези средства се поемат от Здравната каса, но много от медикаментите са за сметка на болницата, обясни д-р Радкова. Тя допълни, че все повече случаи има на деца, родени в малки болници около Русе, където няма достатъчно добри специалисти и възможности за първична реанимация. Най-важното е такова недоносено бебе да бъде поето правилно и грижите за неговото оцеляване да започнат от първата му минута, поясни началникът на микропедиатрите.
В Неонатологията в Русе са доволни, че успяват да се справят с живота на мъниците, но за съжаление не винаги успяват да компенсират напълно майчината утроба - най-доброто място за отглеждане на бебета.