Google Search на iPhone струва 1 милиард долара, които отиват в джоба на Apple. Според информация, разкрита от съдебни документи по делото между Oracle и Google, точно такава е сумата, която интернет гигантът е платил на Apple през 2014 г., за да може търсачката му да остане на iPhone и iPad моделите.
Освен платения милиард, Google е предоставил на Apple комисионна от 34 процента от всички приходи, които Google генерира чрез iOS устройства в даден момент, предава Bloomberg.
Както може да се предположи, разкриването на подобна информация не бе прието добре от Google и компанията е отправила искане съдебните документи да не бъдат разгласявани.
"Конкретните финансови условия в споразумението с Apple са много деликатни и за двете страни. Както Apple, така и Google се отнасят с тази информация като към изключително поверителни данни", казват от Google.
Разкритието е станало от адвокатите на Oracle по време на съдебно заседание на 14 януари. То потвърждава съществуващите от доста време слухове, че Google плаща на Apple, за да присъства на iPhone - нещо, което двете компании никога не са разисквали публично. Сега конкретните аспекти на споразумението разкриват усилията, които Google полага, за да запази потребителите си, когато става въпрос за мобилни устройства.
В същото време, договорката ясно показва, че Apple се е облагодетелствала значително от рекламния бизнес модел на Google, въпреки че преди време лично Тим Кук го разкритикува като "нарушаващ личното пространство" на потребителите.