Мустафа Коч, собственик на най-мащабния конгломерат „Коч Холдинг“ в Турция, получил инфаркт

Мустафа Коч – собственикът на най-големия турски бизнес конгломерат – е починал в Истанбул след инфаркт. Той си е отишъл на 55-годишна възраст в Американската болница на фондация „Вехби Коч”, съобщава в-к „Хюриет дейли”, цитиран от агенция Блиц. 

Крупният бизнесмен е откаран в болница рано сутринта. После го преместват в Американската болница с хеликоптер. Лекари съобщиха, че Коч е получил инфаркт, докато е правил упражнения. Първа помощ му е оказали личният му бодигард и треньорът му.

Мустафа Коч е председател на „Коч Холдинг”, най-големият индустриален конгломерат в Турция. Той постоянно присъства в класацията за Топ 10 на най-богатите турци.

„Империята край Босфора” е оценена от деловите кръгове като една от 200-те най-големи компании в света. Дейността на фамилния конгломерат обхваща всички сфери на икономиката - търговия и производство на хранителни стоки, битова техника, автомобили, банково и застрахователно дело, финансови услуги, информационни технологии, енергетика, строителство, туризъм.

През 2003 година Мустафа Коч приема председателското място в холдинга от баща си Мустафа Рахми Коч, който през 2014 година беше обявен за четвъртия най-богат турчин.