Депутат от Мисури, който е правил секс с лобист или член на екипа си, трябва да го декларира през щатската етична комисия. Това предлага републиканец с проектозакон, който внесе в началото на годината.
Инициативата на конгресмена Барт Корман идва, след като през миналата година двама негови колеги бяха принудени да подадат оставка след обвинения за "неетично" поведение с техни стажантки.
Сенаторът демократ Пол ЛаВота например подаде оставка през август след разследване по твърдения на поне две стажантки, че им е оказвал сексуален натиск и им изпращал настойчиви текстови съобщения да пренощуват с него в луксозния му апартамент в щатската столица Джеферсън сити.
Запитан дали наистина вярва, че някой би декларирал подобно нещо, вносителят отговори: "Надявам се поне да ги накара да спрат с тази дейност." Интересът, който предизвика в цялата страна, може поне "да добави малко прозрачност и отчетност в управленческия процес", допълва той.
Ако законът бъде одобрен, "подаръкът", направен на депутат или негов сътрудник, ще трябва да се вписва в декларацията, която лобистите и политиците са длъжни да внасят всеки месец. В текста не е описано конкретно парично измерение в долари на подарения секс.
В проектозакона не се изисква отчитане на такава дейност с конгресмени, които са в брак с лобист или имат връзка с лобиста, преди да са влезли в Конгреса.