Висшият съдебен съвет (ВСС) не вижда проблем с изпратения до премиера есемес, уведомяващ го за развоя на последното заседание по "Яневагейт", и няма да образува проверка, за да се разбере от чий телефон е пуснато съобщението. Това се разбра от изказване на председателя на етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров пред журналисти след заседание на съвета днес.

Кадровиците на Темида, чиито заседания обикновено са в четвъртък, се събраха днес, за да обсъдят случая с есемеса. Ясен Тодоров подчерта, че заседанието не било извънредно, а срещата представлявала работно съвещание. Той обяви, че проблемът е приключил, тъй като всички присъствали членове на ВСС декларирали, че не са изпращали съобщение на министър-председателя.

На заседанието днес според Тодоров са присъствали около 20-ина членове на съвета. Половината от тях декларирали, че доброволно ще предоставят разпечатките от мобилните си телефони. На въпрос няма ли да бъдат поискани данните за всички членове на съвета той попита кой може да го принуди да даде разпечатка от телефона си, от който водел лични разговори със съпругата си. Тодоров посочи, че той лично няма да предлага подчинената му комисия да започва проверка.

""Няма да се занимавам повече с подобни спекулации и да участвам в интригата, която разиграват определени кръгове. Работите са много по-дълбоки и целта е много по-различна. Определени кръгове клатят държавата и тази календарна година ще стане ясно кои са", заяви Тодоров. 

Против евентуална проверка се изказа и председателят на Върховния административен съд Георги Колев преди заседанието днес. На влизане във ВСС той заяви, че съветът не би трябвало да се занимава с такива проверки, защото темата за есемеса отклонявала вниманието от същинската работа.

Попитан има ли доносници във ВСС, Георги Колев отговори с въпрос, като се обърна към журналистите с въпроса колко от медиите имат докладчици по време на заседание.

До извънредната среща във ВСС днес се стигна, след като на заседанието миналия четвъртък, малко преди да бъде спряна проверката по "Яневагейт", председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов прочете пред медиите получен от премиера Бойко Борисов есемес. Текстът му гласеше: "Лозан Панов отново предложи да Ви викаме във ВСС по записа на двете каки. Не го приехме." Малко след прочитането на есемеса на заседанието на ВСС дойде лично министър-председателят, който поясни, че го е получил от свой съветник, а не от член на ВСС. В събота съветникът на премиера по въпросите на борбата с корупцията Яне Янев (РЗС) обяви, че той е изпратил съобщението до премиера. Янев по-скъсно уточни източникът му на информация бил човек от администрацията на ВСС.