450 690 абонати са без електрозахранване, екипи на трите ЕРП-та и ЕСО работят активно за отстраняване на авариите.

Това съобщи пред БНР министърът на енергетиката Теменужка Петкова. „Към настоящия момента картината е следната – на територията на EVN 160 населени места са без електрическо захранване или 147 хиляди абонати.

Най-тежко е положението на територията на област Пловдив, където 61 населени места са без електричество, на територията на област Смолян са 38 населени места.

На територията на ЧЕЗ – 400 са населените места без електрическо захранване, като този проблем се отнася до 183 690 абоната на ЧЕЗ.

Най-тежко е положението в област Враца, където 96 населени места са без електрическо захранване, а на територията на област Монтана – 56 населени места са без електрозахранване. Н

а територията на ЕНЕРГ ПРО също има проблеми. Без електрическо захранване са 397 населени места или 120 00 абонати. Най-тежко е положението на териториите на област Шумен – 68 населени места без електрическо захранване, на област Търговище - 67 населените места, на област Велико Търново – 118”, посочи министър Петкова. Тя уточни, че в момента се намира на територията на област Враца и пътува съм село Гложене, където е една от най-сериозните повреди по мрежата на ЧЕЗ.

„Всички екипи на съответните ЕРП-та и ЕСО са мобилизирани по места. Работи се съвместно с областните управители и с местната власт. Екипите на Агенция „Пътна инфраструктура” ни оказват необходимото съдействие, държим непрекъсната комуникация с колегите от Министерството на вътрешните работи. Надявам се с общи усилия да овладеем положението”, заяви министър Петкова.

„Работим активно по отстраняване на авариите.

Отстраняват се авариите, правят се проби, след това се налага отново на места спиране на захранването, но много се надявам и правим всичко възможно в максимално кратки срокове хората да бъдат вече на светло”, допълни още тя.