Еднодневна винетка, каквато предлага омбудсманът Мая манолова, няма да има, съобщи пред "Дарик" министърът на регионалното развитие лиляна Павлова. Тя подчерта, че никъде в Европейския съюз няма такава практика. 

Сред причините тя изтъкна и това, че разходите за отпечатване са по-високи от приходите.  

Министърът препоръча общественият защитник да не въвежда хората в заблуждение. Понастоящем винетката е ценна книга, която трябва да бъде залепена на колата, за да могат органите на реда да упражняват контрол, напомни тя. "Това, което тя (Манолова) каза, може би недоразбрала от системата, но ние ще и го разясним и заедно ще намерим най-доброто решение, е, че ние вече сме взели решение, променихме закона за въвеждането на електронни винетки и тол система", каза Павлова по повод предложението на Мая Манолова таксата да се плаща с есемес.

Най-късно след две години ще се въведе електронна винетка за автомобилите, а големите камиони ще плащат за изминат път с тол такса, като това ще може да става с есемес или онлайн.

 С въвеждането на електронната винетка годишният стикер вече няма да важи за период от една календарна година, а за период от 12 месеца, стана ясно от думите на регионалния министър.

След радиоинтервюто пресцентърът на министерството на регионалното развитие в съобщение припомни, че проектът "Винетна система в Република България" е изготвен с помощта на водещи европейски консултанти на база договореностите на България с Европейската комисия, които са поети в хода на преговорите за присъединяване към ЕС". С Европейската комисия са съгласувани размерът на таксите и валидността на стикерите.

Годишните средствата, които се генерират от винетните такси, са изключително недостатъчни с дефицит повече от 600 млн. лв., за да бъде поддържана републиканската пътна мрежа в норми за ползване, отбелязва министерството.

Становището на ведомството, че заплащането на винетните такси чрез SMS услуга не може да се осъществи, тъй като съгласно Закона за пътищата и Закона за движение по пътищата при заплащане на винетната такса се издава ценна книга, наречена "винетка". Тя удостоверява правото на ползване на републиканските пътища чрез еднократно залепване в долния десен ъгъл на вътрешната страна на предното стъкло на пътното превозно средство. Този ценен документ е осигурен срещу фалшифициране със защитни знаци. Поради тази причина винетният стикер не може да бъде получен чрез SMS, мобилен оператор или по пощата и съответно контролиран от служителите на МВР.

Държавите, в които има въведена винетна система, нямат въведени дневни винетни такси за леки автомобили не само заради високите разходи за производство и дистрибуция, които ще са по-големи от приходите, но и защото това би отразило отрицателно върху контрола, а от там и върху устойчивостта на цялата винетна система. С въвеждането на тол-система винетката ще стане електронна. Каквато е практиката в другите държави, тя ще бъде седмична, месечна и годишна, информират от ведомството.