Жител на Чехия случайно откри безценно съкровище от древни монети. За уникалното събитие съобщи сайтът на Източночешкия музей в Пардубице.Мъжът, чието име не се съобщава, е открил старинните пари по време на разходка из природата в околностите на Пардубице. Той обаче не присвоил находката за себе си, а я дал за анализ. Сега експертите внимателно изучават около 400-те запазили се монети и над 300 фрагмента, както и останки от съдове, в които монетите са прекарали близо 1000 години. 

За един месец учените успяха да установят възрастта на съкровището – става дума за 10-ти век. Едва започнали с необходимите изследвания и от музея обявиха за сензация. Научният сътрудник от Източночешкия музей Петр Ворел определи находката като „съкровището на века”. То е „уникално не само за мащабите на Чехия, но и за Централна Европа”, пояснява експертът. 

Според закона, съкровището принадлежи на региона, в който е открито. Но намерилият го няма да остане с празни ръце – мъжът ще получи награда в размер на два милиона крони (около 74000 евро).