Десетки съученици и приятели на пребития до смърт Тодор Йорданов се събраха пред съдебната палата във Враца час преди в окръжният съд да започне гледането на мярката за неотлонение на братята Десислав и Иван Дамянови.

Срещу тях бе

повдигнато

обвинение за

умишленото

убийство

на 18-годишния ученик от гимназия “Васил Кънчов”.

Минути преди обявения от съда час за делото десетки гневни граждани окупираха служебния вход, през който въвеждат подсъдимите.

Хората се опитаха да попречат на братята да влязат и да ги линчуват на място. Наложи се намесата на полицията и съдебната охрана, за да бъдат отстранени протестиращите, които с викове: “Убийци!” налетяха срещу колата на следствието.

“Не съжалявам. Не съжалявам, защото нищо не съм направил, той ни нападна.” Това каза един от двамата братя, задържани за убийството на Тодор Йорданов от Враца на влизане в съда.

В четвъртък вечерта стотици хора се събраха на пл. “Македония” във Враца, а след това се отправиха към лобното място на 18-годишното момче.

Хората поискаха

максимални

за биячите

и справедлив процес. Съучениците на момчето държаха в ръцете си некролози на Тодор, цветя и запалени свещи.

Събралите се по-късно на централния пл. “Христо Ботев” граждани заявиха гръмко, че не са доволни от полицията и прокуратурата.

Председателстваният от съдия Петя Велчева състав на окръжния съд реши братята, известни с прякора си Поничките, да останат постоянно зад решетките до приключването на разследването.

Първоначалното обвинение срещу двамата беше за убийство по непредпазливост, вследствие на умишлено нанасяне на лека телесна повреда.

Само за денонощие обаче настъпи пълен обрат. След намесата на главна прокуратура, допълнителни разпити на свидетели, нови доказателства и първоначални данни от извършената аутопсия,

обвинението бе

променено в

умишлено

убийство по

хулигански

подбуди,

за което се предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 г., доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.
 

Стана ясно, че по време на разследването Поничките са отказали да дават показания на този етап, каквото право имат по закон. Прегледът на многобройните записи, направени по време на побоя, категорично показват вината на братята Дамянови за смъртта на момчето, казаха от прокуратурата.

Все още няма заключение от втората аутопсия на починалият ученик, която в четвъртък правиха лекари от столичната ВМА. Назначената от прокуратурата съдебно-медицинска експертиза вероятно ще бъде готова преди предвидения двуседмичен срок, намекнаха от следствието.

Врачани

започнаха да

събират пари, за

да подпомогнат

почерненото

семейство

на 18-годишния Тодор (виж изповедта на майката горе), който бе пребит до смърт.
 

По иницатива на съученицете на убития, негови приятели и много граждани бе открита дарителска сметка. В нея всеки, съпричастен към трагедията, може да дари средства:

Прокредит банк ЕАД

BG41PRCB

92301039643716

Ивайло Емилов Йорданов.

Семейство Йорданови няма достатъчно пари за погребението на момчето.

 

Цецка Йорданова, майка на 18-годишния младеж: Нямаме пари за адвокат, но ще се борим за справедливост

 

Каква държава сме, Господи! Защо трябваше да се намеси главният прокурор Сотир Цацаров, за да разберат врачанските прокурори, че не може синът ми, пребит от ония изверги, хем да е умрял, хем да е получил само лека телесна повреда?
Патоанатомът първоначално обяви, че по тялото на Тошко няма видими наранявания и трябваше да дойдат от София, за да се разбере, че има 28 травми.

Много ни е трудно в тези дни и не знам как ще преживеем сполетялата ни трагедия. Със съпруга ми Емил нямаме пари дори да наемем адвокат. Затова съм много благодарна на младите хора от Враца, които разбраха за бедстващото ни положение и организираха дарителска подписка.

Не можем още да си намерим място вкъщи и да приемем смъртта на момчето ни. Като в някакъв нереален свят сме сме - аз непрекъснато го очаквам да се завърне и да ми каже: “Мамо, спокойно!”

Това бяха последните му думи, когато дотичах на мястото, където го пребиха и го заварих как пада безжизнен до оградата.

Няма да се примирим никога с насилието, което се превърна в ежедневие във Враца. Колко още деца трябва да загинат, за спре това безумие? Ще се борим докрай убийците да получат справедливи спрямо извършеното от тях наказание, а не каквото им се иска на тях.

Искам Тодор да е последното дете във Враца, което загива по този нелеп начин.

 

От главната прокуратура за втори път правят проверка по скандалните дела на Чокови

 

Мартин Чоков, който е син на скандалния кмет на с. Галиче Ценко Чоков, сам се появи в районната прокуратура в Бяла Слатина. Това стана ден, след като главният прокурор Сотир Цацаров изпрати прокурори от Върховната касационна прокуратурата да проверят всички дела, образувани по сигнали за насилие от семейството на Ценко Чоков.

Междувременно Чоков-младши бе обявен за издирване. 18-годишният младеж е обвинен за нанасяне на средна телесна повреда по хулигански и расистки подбуди в условията на повторност. Очакваше се късно вечерта в петък районният съд в Бяла Слатина да реши дали оставя Чоков-младши в ареста.

На 12 януари Мартин преби жестоко 19-годишният Радослав Илиев от циганската махала на селото Докато момчето вървяло по улицата, агресивният кметски син минал с колата си покрай него и започнал да го псува и обижда. Мартин подигравал момчето заради болестта му - тумор на хипофизата и хидроцефалия, заради което е претърпял две операции на главата.

Според медицинското заключение Чоков счупил тилната кост вдясно на момчето. “Това нараняване отговаря на медико – биологичния признак - проникване в черепната кухина”, казаха от Софийската апелативна прокуратура.
Мартин Чоков извършил това при условията на повторност, защото бил осъждан два пъти през 2015 г. за причиняване на умишлени средни телесни повреди.