Врачанският окръжен съд взе мярка „домашен арест” за братята Десислав и Иван Дамянови, обвинени за смъртта на 18-годишния Тодор Йорданов, съобщи БНР.

Братя Дамянови са обвинени за умишлено убийство по хулигански подбуди - престъпление, за което по закон се предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 години или доживотен затвор без право на замяна.

От прокуратурата настояха двамата да останат в ареста за постоянно, тъй като според обвинението има опасност те да се укрият. От обвинението казаха, че все още не може да се направи заключението каква е причината за смъртта на момчето. От защитата казаха, че нанесените 28 удара по тялото му не са причина за смърт. Все още обаче се очакват резултатите от съдебно-медицинската експертиза, която ще трябва да определи причините за смъртта на 18-годишния ученик.

Днес стана ясно, че двамата братя са с чисто съдебно минало. По-рано единият от двамата заяви, че не съжалява за случилото се и каза, че Тодор пръв ги нападнал.

Във Враца града пристигнаха експерти от Военномедицинската академия, както и прокурори от Върховната касационна прокуратура, които да помагат на местните обвинители при разследването.

Междувременно, след протестите във Враца и в София, тази вечер граждани излизат пред Съдебната палата в Русе на протест под надслов "България е Враца". Хората от крайдунавския град настояват за справедливи присъди за виновниците за смъртта на Тодор. Призивът в социалните мрежи гласи: „Не бъдете безразлични и покажете вашата гражданска позиция!”.