Един мъж от Германия се докосна до сърцето на терора. Десет дни журналистът Юрген Тоденхьофер и синът му Фредрик живяха с терористите, видяха лицата им, опознаха идеологията им, за да могат днес да ни разкажат какво е да срещнеш лице в лице джихада и кои са хората, които всяват страх, съобщава Нова телевизия.Той е отишъл на територията на ИДИЛ заедно със сина си. Но всичко това става факт, след като 6 месеца той е обсъждал визитата си, а накрая е получил гаранция за своята сигурност от Абу Бакр ал Багдади, халифа на ДАЕШ. 

„Исках да видя ДАЕШ отвътре. Исках да видя затвор, болница, съдия – видях. Разходих се в Мосул. При тях има добре образовани хора на високите нива, но и искаха да ме убият”, казва в разказа си 70-годишният германец, който е юрист по образование, а отскоро работи като журналист и е обиколил всички горещи точки по света.

Един от най-критичните моменти по време на престоя на Юрген Тоденхьофер в ДАЕШ бил, когато влязъл в едно зеведение в Мосул и вътре видял покойния вече палач Джихади Джон, но без маска. Стигнало се до доста остра реакция, но в крайна сметка всичко се разминало.