Здравно-консултативен център за майчино и детско здраве отвори врати в Многопрофилна болница Русе като част от прилагането на Националната здравна стратегия 2014-2020 година. В него се осигурява комплексно обслужване на бременни жени и деца.
В центъра е открит кабинет за масов неонатален слухов скрининг. Той се намира в Неонатологично отделение и разполага с апарат за ранна диагностика на увреден слух. При установяване на отклонение детето се насочва за допълнителна диагностика в отделение „Уши, нос, гърло“. Изследването отнема само няколко минути, прави се в присъствието на майката и е напълно безболезнено.
Другият кабинет е за лабораторни изследвания на бъдещи майки за оценка на опасността от раждане на дете с болестта на Даун и други рискове. Изследванията се извършват безплатно, независимо дали бременните са здравно осигурени или не. При наличие на отклонения от нормата и риск от раждане на дете с хромозонна аномалия бъдещата майка се насочва към допълнителни изследвания.
Здравно-консултативният център се намира на първия етаж в АГ комплекса, ст.13 и работи всеки делничен ден от 7.30 до 16 часа. За повече информация и уговорка на час за домашно посещение желаещите да се обаждат на координатора в центъра Красимира Кулева на 0878 385093.