Във вторник два плавателни съда на американския флот бяха задържани в Иран заради навлизане в териториалните води на страната. На двата кораба е имало десет моряци. Двата съда са се намирали в близост до иранският остров Фарси, който се намира на равни разстояния между бреговете на Иран и Саудитска Арабия, когато командването е загубило връзка с тях.
По-късно командващият иранските военноморски сили адмирал Али Фадави заяви, че двата военни американски кораба са влезли в териториалните води на Иран вследствие на проблем с навигационната система. „След анализ се оказа, че влизането на американските моряци в териториалните води на Иран се дължи на повреда в навигационната им система. В момента разрешаваме проблема“, заявил е адмирал Али Фадави.
В сряда Иран освободи задържаните моряци. Държавният секретар на САЩ Джон Кери благодари на властите в Техеран за мирното разрешаване на инцидента.
„Искам да благодаря на иранските власти за сътрудничеството им за бързото разрешаване на този въпрос“, заяви Кери. „Мирното и бързо уреждане на спора е пример за решаващата роля, която играе дипломацията в гарантирането на сигурността на страната ни“, посочи Кери.