Размножаването на нацията ни е сериозно застрашено от коварна добавка в храните, известна като синтетичен соев лецитин, предупреждават диетолози и спецове по храните. Опасното Е-322 нарушава функцията на простатата, убива потенцията и производството на мъжките полови хормони.Ако държавата спешно не го забрани със закон и не наложи драконовски мерки за нарушителите, демографската криза у нас ще стане необратима, предупреждават специалисти по хранене, пише "Марица". 

Проверка показа, че с лецитин се тъпчат шоколади, бисквити, вафли, колбаси, даже и някои кисели млека. Същият е изписан на голяма част от етикетите със ситен шрифт. Съставката е забранена в редица европейски страни и в Щатите, но у нас все още не е в списъка с вредни съставки.

Върл неин противник е също един от водещите диетолози у нас проф. Донка Байкова. Тя многократно предупреждава, че Е-322 крие сериозни рискове заздравето. Тъй като не е натурална съставка, представлява опасно биологично активно вещество, още повече че се добива от генномодифицирана соя.

Още по-страшното е, че соевият лецитин се получава от соево олио с помощта на химикала хексан, който влиза в състава на бензина и се използва като разтворител за различни химикали, лакове и бои. При химическото рафиниране мазнината се разтваря с хексан, който се отделя чрез изпарение. 

Проф. Байкова твърди, че около 25 кг отровен хексан на всеки 1 тон олио не могат да се изпарят и се поглъщат с храната. Вследствие на това се намалява минералният баланс в организма, а лецитинът попивал като гъба минералите от храната. И желязото, калцият, цинкът - жизненоважни за костите, кръвта и имунните ни сили, минават транзит през организма и се изхвърлят. Лецитинът има негативно влияние и върху щитовидната жлеза. Особено при децата разстройва баланса на хормоните и спира растежа им. Предизвиква също алергии и дихателни проблеми.

Производител на шоколад и захарни изделия, пожелал анонимност, коментира, че в началото на 20. век соевият лецитин е бил само отпадъчен продукт при производството на соево масло. Играел ролята на емулгатор, т.е. да улесни формирането на шоколада и да хомогенизира по-бързо сместа. Така времето за изработване на сладкото изделие се намалявало от 3-4 дни на 2-3 часа. 

Индустриалната какаова маса, която се предлагала на пазара в България, съдържала соев лецитин, 90% от който е ГМО. Производителят препоръчва преди покупка задължително да се гледат етикетите, а продукти със соев лецитин да се подминават.