Това, което се случи в ДПС, най-вече с отстраняването на лидера Лютви Местан, се очакваше да се случи. Но всички очакваха, че това ще стане на самата конференция, която предстои. За никой не беше тайна, че отношенията между Ахмед Доган и Лютви Местан не са добри, но никой от тях не го потвърждаваше. Това коментира в студиото на „Здравей, България” Мехмед Дикме, бивш член на ДПС.Според Дикме, декларацията, която Местан прочете от парламентарната трибуна не е най-важното, което е преляло чашата, за да се стигне до неговата смяна. Дикме разказа, че няколко месеца преди оставката на Местан, Доган споделил пред свой приятел, че „искат да му отнемат партията, но няма да успеят”.

„Местан се опита чрез турските служби да овладее Движението за права и свободи”, добави още Дикме.

А какви са вариантите пред Лютви Местан?

„Пред него стоят няколко избора. Единият е той да емигрира извън страната. Вторият – си замълчи и да спаси онова, което икономически е успял да натрупа. Междудругото, това е и неговото послание”, каза още бившият член на ДПС Мехмед Дикме.

Той обаче е на мнение, че ДПС е в най-слабата си позиция от основаването си досега. „Трябва да не се допусне навлизането на политиката в джамията и в религията, което Местан го направи”, добави Дикме.