Омбудсманът Мая Манолова ще внесе в Народното събрание предложение Диана Ковачева да бъде избрана за неин заместник. До внасянето на кандидатурата на Ковачева се стигна след като се проведе публично изслушване на петимата номинирани от неправителствени организации кандидати за поста заместник-омбудсман.

Оценката на кандидатите се осъществи от сформирана от омбудсмана комисия, включваща членове на Консултативния конституционен съвет към омбудсмана – проф. Екатерина Михайлова, проф. Васил Мръчков, проф. Красен Стойчев, проф. Евгени Танчев, проф. Пламен Киров, адв. Борислав Цеков, адв. Даниела Доковска и Елена Болтаджиева - главен секретар на институцията, по методика, предварително оповестена на сайта на омбудсмана, предаде репортер на БГНЕС.

Диана Ковачева е класирана на първо място с 22 точки, досегашният зам.-омбудсман – Хюсеин Исмаил получи 16 точки. Останалите трима кандидати са с по 14 точки.

По-рано днес петима кандидати за зам.-омбудсман бяха изслушани публично - Диана Ковачева, Деница Димитрова, Хюсеин Исмаил, Айсун Авджиев и Анжелика Цокова. По време на изслушването номинираните от неправителствени организации кандидати изложиха мотивацията си за заемане на поста. Асоциация „Прозрачност без граници“ номинира Диана Ковачева –министър на правосъдието в първия кабинет „Борисов“. Националната мрежа за децата предложи Деница Димитрова – депутат в 40-то Народно събрание от ПГ на НДСВ. Съюзът на слепите в България – досегашния заместник-омбудсман Хюсеин Исмаил. Фондация „Партньори – България“ предложи Айсун Авджиев, а Анжелика Цокова бе номинирана от Гражданско движение "ДНЕС" и Гражданско движение "ДНЕС" – Общество срещу произвола.

Айсун Авджиев: Ще се водя от морал и защита интересите на гражданите на страната

Пръв бе изслушан Айсун Авджиев, който е номиниран от Фондация „Партньори – България“. От фондацията обясниха, че най-значимите му достойнства са управленски опит и работа в екип, медиатор и помирител. Самият Авджиев заяви, че дългогодишната му работа в гражданския сектор са му помогнали да познава различни проблеми, с които гражданите се сблъскват и тяхното решение. „Вярвам, че мога да допринеса за повишаването на доверието към институцията, която се превръща във все по-важна в живота ни, зарече се той. Морал, безпристрастност, справедливост, защита на интересите на гражданите на страната-това са принципите, по които Авджиев обеща да се води при работата си.

„Омбудсманът трябва да бъде обективен коректив. Надявам се да допринеса за една по-добра, прозрачна и ефективна администрация при работата с гражданите, да запазя толерантността между етносите, ще се боря против езика на омразата”, каза Авджиев. Той посочи, че работата му на терен с хора ще му бъде в полза. Айсун Авджиев е бакалавър по етнология и магистър по международни отношения от Анкарския университет. Доктор по регионална и политическа география в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Притежава професионален опит в неправителствения сектор. В периода 2007-2014 година е координатор на Информационните офиси на член на Европейския парламент. Владее руски език и английски език.

Анжелика Цокова: Когато има засегнати нечии права, съм готова да тръгна на бой и борба

Основната ми мотивация да съм тук днес е, това че колегите ми са ме оценили, призна Анжелика Цокова- номинирана от Гражданско движение "ДНЕС" и Гражданско движение "ДНЕС" – Общество срещу произвола.

Цокова надълго и нашироко обясни защо е избрала да работи в НПО сектора и разясни всевъзможни дейности на ГД „Днес”, като подчерта, че една от причините е работата с много хора и да им дава възможност да правят „своето информирано съгласие във всички аспекти”. Желанието й е да продължи на едно по-високо ниво цялостната дейност, която развива в организацията, в която работи, тласнало Цокова към поста. Познавам добре проблемите на територията на страната, искам да бъде чут гласът на гражданите, добави Цокова. За мен е много важно да се спазва върховенството на закона и да се спазват човешките права. Неотстъпчива съм, амбициозна съм и когато има засегнати нечии права, съм готова да тръгна на бой и борба, съобразно законите, разбира се. Ще търся баланс между закона и справедливостта, зарече се потенциалният заместник на Манолова.

Анжелика Цокова е магистър по изкуствознание от Висшия институт за изобразителни изкуства „Николай Павлович“ – София. Притежава специализация по психоанализа от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и свидетелство за професионална подготовка по Международен бизнес с интелектуална собственост и застраховане от Института за следдипломна квалификация на Университета за национално и световно стопанство. Професионалният й опит включва дейности арт менажер и външна реклама. От основаването през 2011 година до настоящия момент е председател на ГД ДНЕС. Владее руски и английски език.

Деница Димитрова: Приоритет ще бъде достъпът до работно място за хората с увреждания

Трета на „горещия” стол при избора на зам.-омбудсман седна Деница Димитрова, която бе номинирана от Националната мрежа за децата. Основната функция на омбудсмана е да защитава правата и интересите на хората, припомни Димитрова. Според нея, обаче през последните години тази институция се е превърнала в страничен наблюдател. „Голяма част от дейността ми ще бъде насочена към проблемите на хората с увреждания. За съжаление, техните проблеми се „решават” от държавата без самите те да участват в решението. Ще настоявам за достъп на деца с увреждания до училище, защото без образование човек не може да се реализира. Приоритет за мен ще бъде и достъпът до работно място за хората с увреждния-80%, от които са без работа”, заяви Димитрова. Ще дам всичките си умения и опит, които съм натрупала в работата си като депутат за тези кауза, обеща тя.

Деница Димитрова е бакалавър по Счетоводство и контрол от Икономически университет Варна. В периода 2005-2009 година е била народен представител, има професионален опит като счетоводител, каквато длъжност заема и към момента. Член на управителния съвет на фондация „Карин дом“. Владее английски, чешки и словашки език.

Диана Ковачева: Като зам.-омбудсман ще мога да продължа да отстоявам защитата на човешките права

Предпоследна от кандидатите за зам.-омбудсман днес бе изслушана Диана Ковачева-министър на правосъдието в кабинета „Борисов 1”.

Приех да бъда номинирана, тъй като проявявам траен интерес към въпросите за защита на основните човешки права. Опитът и личните качества, които притежавам могат да ми помогнат, убедена е Ковачева. Тя посочи, че дългогодишната й работа в гражданския сектор е изострила чувството й за търсене на справедливост. „Корупцията нарушава много тежко човешките права, не само социални, но политически, граждански и културни. Манипулирането на изборите и купуването на гласове е тежка форма на корупция, но и нарушаване на правата на гражданите, източването на фондове също нарушава много права”, каза Ковачева. Тя призна, че в момента се занимава основно с борба срещу корупцията и с преподавателска дейност. „Като зам.-омбудсман ще мога да продължа да отстоявам защитата на човешките права. Ключовата дума в работата на омбудсмана е сътрудничество с другите институции”, каза Диана Ковачева. Тя е убедена, че когато става дума за защита на права има много големи групи от хора, които не могат да ги защитят и точно тук е мястото на омбудсмана.

Диана Ковачева е завършила право в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, притежава магистърски степени по право на Европейския съюз от Софийския университет и от Университета Нанси 2, Франция. Доктор е по Международно право и международни отношения , има специализации в областта на правата на човека. Диана Ковачева е дългогодишен изпълнителен директор на националното представителство на Transparency International за България и министър на правосъдието в периода 2011-2013 година. В момента е научен сътрудник в Института за държавата и правото при БАН и преподавател по Международно право в Университета за национално и световно стопанство. Владее английски, френски и руски език. Носител е на Ордена на Британската империя, който се присъжда за принос към обществото и обществено значими каузи.

Хюсеин Исмаил: Бих могъл да поема работата с възрастните хора, децата и хората с увреждания

Хюсеин Исмаил, който беше заместник-омбудсман и на Константин Пенчев заяви по време на изслушването си днес, че приемствеността е важно нещо, което да се търси в този избор. Исмаил изреди редица примери за постижения в работата си като заместник на Пенчев, сред които информираност на хората с увреждания за правото им на интеграционни добавки. Той поясни, че има сериозен опит при работа с екипи от хора и изготвяне и изпълняване на проекти.

Като акцент в работата си бих могъл да поема работата с възрастните хора, децата и хората с увреждания. Исмаил коментира, че според него най-добре е на заместника на омбудсмана да бъдат възложени конкретни права, които да защитава, както е било досега.

Хюсеин Исмаил е завършил право в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, както и Стопанския колеж към Университета за национално и световно стопанство, специалност „Публична администрация“, със степен „професионален бакалавър“. Има специализация по „Структурни фондове на Европейския съюз, оперативни програми в България“. Притежава професионален опит като юрисконсулт, адвокат и председател на фондация „Хоризонти“. От 2011 година до момента заема длъжността заместник-омбудсман на Република България. Владее английски език.