Една от най-красивите и невъзможни любовни истории в Пловдив води началото си от хотел "Молле". За него споменава в романа си " Убийство в Ориент експрес" Агата Кристи.

Хотел "Молле" е построен през 1912 година по проект на италианския архитект Мариано Пернигони и за времето си е най-модерната сграда в града. Архитект Пернигони е автор и на проекта за Френския мъжки колеж "Свети Аугустин"- днешният ректорат на Пловдивския университет.

Една зимна вечер от "Ориент експрес" на пловдивската гара слиза японецът Маеда. Дали релсите са били затрупани със сняг или той е имал някакъв повод да посети града, историята мълчи, но така или иначе той тръгнал да си търси хотел по тъмните улици. Осветените витрини на хотел "Молле" го примамили и той влязъл вътре. Няколко компании се черпели, поканили чужденеца. Той не останал да спи в хотела, мъж от една от компаниите - г-н Макрелов, го поканил да пренощува в къщата му, която се намира съвсем наблизо. Там японецът Маеда вижда сестрата на г-н Макрелов Сийка и пламва любов от пръв поглед. Красивата пловдивска мома не се колебала дълго и скоро станала госпожа Маеда. Тази връзка става основа и на интереса на японците към България. Прочутото преди години гостуване на хор "Бодра смяна" в страната на изгряващото слънце и ред други културни прояви на български артисти там са станали благодарение на г-н Маеда, който е бил един от собствениците на медийна империя, включваща авторитетния вестник " Асахи Шимбун". Говори се, че е имал и роднинска връзка с император Хирохито. Семейство Маеда имат две деца, син и дъщеря, които имат и български черти и знаят езика ни. При посещението на президента Петър Стоянов в Япония през 1997 година те са част от официалните домакини.

Сийка Макрелова не доживява старост, умира от рак. След смъртта й съпругът и Маеда идва сам в Пловдив, за да вземе шепа пръст от родното и място и да го сложи на гроба и в далечната източна земя.

Историята, вълнувала пловдивчани отпреди век, е разказана в книгата на пловдивския журналист Евгений Тодоров "Запомнете Пловдив".

Тази истински щастлива и необикновена любов започва в сградата, която днес е неотменен фон на всички важни събития за Пловдив - добри и лоши. Доскоро в нея работеше най-старият асансьор в града, поставен през 1919 година.