Нивото на радиоактивен цезий в подпочвените води на територията на авариралата японска АЕЦ "Фукушима - 1" в североизточната част на страната нарасна с 1,7 пъти за последното денонощие, съобщи операторът на централата - компанията TEPCO.

Равнището на цезий-137 е 93 000 бекерела на литър, а на цезий-134 в подпочвените води - 37 000 бекерела на литър. Пробите от водата бяха взети от намиращия се в непосредствена близост до втори енергоблок басейн, на 50 метра от брега на морето. Тези показатели са най-високите за цялото време на измерване на нивото на радиация в авариралата централа. Още не е установена точната причина за това значително увеличение на съдържанието на радиоактивен цезий в подпочвените води.

Съхранението на радиоактивна вода остава един от най-големите нерешени проблеми след аварията в АЕЦ "Фукушима – 1" на 11 март 2011 година. Другият остър проблем са течовете на радиоактивни води. Пълното отстраняване на аварията, включително демонтирането на реакторите, ще отнеме около 40 години.