Руският президент Владимир Путин заяви, че е прибързано да се обсъжда дали Москва ще предложи убежище на Башар Асад. Според Путин, сирийският му колега е направил „много грешки”.

„Предложихме убежище на г-н Сноудън, а това беше по-трудно отколкото да дадем на Асад”, заявява Путин във втората част на интервюто си за германския вестник „Билд”.

„Най-напред трябва да дадем на сирийския народ право на избор”, казва още Путин. „Уверявам ви, че ако бъде спазен демократичния процес, може би няма да има нужда той да ходи никъде, без значение дали е президент”, допълва руският президент по темата за приютяването на Асад.

Световните сили се опитват да организират преговори между сирийския режим и опозицията, които да доведат до прекратяване на гражданската война в близкоизточната страна.

Според плана на ООН дискусиите трябва да започнат на 25 януари, временно правителство да се установи до 6 месеца след това, а още 18 месеца по-късно да се проведат първите избори.

Макар да призна, че Асад е допускал много грешки по време на конфликта, в интервюто за германския вестник Путин запази позицията си на подкрепа за режима на сирийския президент.

Гражданската война нямаше да ескалира толкова бързо, „ако от самото начало не беше подбуждана от чужбина с много пари, оръжия и бойци”, смята Путин. „Асад не иска да премахне собственото си население. Той се бори с тези, които тръгнаха към него въоръжени.”

„Ако цивилните страдат заради това, то мисля че вината е основно в тези, които поведоха въоръжена борба с него”, допълни Владимир Путин.

Силният човек в Кремъл потвърди, че руската армия помага и на опозиционни групировки, които се бият с „Ислямска държава”.

„Подкрепяме както Асад, така и въоръжената опозиция. Някои от тях публично обявиха това, други предпочитат да не го правят”, каза руският държавен глава.