Бракониери посегнаха с брадва на инспектори от Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури при проверка край река Струма в района на Сандански. На Йордановден при проверка за спазване режима на риболов по река Струма в област Благоевград, в района на община Сандански, инспектори на „РК- Благоевград“, към Отдел „РК-Западна България" констатираха голяма група риболовци, извършващи риболов с „голи“ тройни куки в нарушение на чл. 24, ал. 2 от ЗРА.След извършеното наблюдение и предприетите мерки за установяване на нарушителите от страна на инспекторите на ИАРА, бракониерите направили опит да се саморазправят с контролните органи. Нарушителите посегнали с брадва срещу инспектор, нанесли удар с голям екземпляр уловена риба, последвали заплахи за саморазправа с държавните служители. Лицата влезли в устен спор,по време на който отправили обиди към инспекторите. Проверяващите подали сигнал на телефон 112, съобщава Struma.bg.

До пристигането на полицейския патрул нарушителите отказали да предадат риболовните уреди и личните си документи. Въпреки опитите на инспекторите на ИАРА да задържат нарушителите до пристигането на полицейските служители на РУП - Сандански, част от бракониерите успели да избягат, а един от задържаните успял да се укрие, пресичайки пълноводната река Струма, бягайки в неизвестна посока.

Един от риболовците е разпознат като системен нарушител, а друг е разпознат по превозното средство , което изоставя след гонката. След пристигането на полицейските служители е направен оглед на мястото на нарушението и са извършени издирвателни действия в село Дамяница, община Сандански, в която посока побягват бракониерите. Чрез полицейските данни и масив от вътрешна информация на МВР, е установена самоличността на извършителите, на които чрез Констативни протоколи, ще им бъдат връчени покани за съставяне на актове.