Последният албум на Дейвид Бауи - "Blackstar", който излезе в деня на рождения му ден, 8 януари, и 2 дни преди смъртта му - на 10 януари, е бил целенасочено планиран от твореца като "прощален подарък" за феновете му, съобщи продуцентът на албума Тони Висконти, цитиран от английския "Телеграф".Той допълва, че Бауи дълго време е планирал последното си послание към света, което изразява най-добре чрез музиката, текста и видеото на песента "Lazarus" ("Лазар"), която показва и отношението на англичанина към собствената му смърт.

"Той винаги правеше това, което иска. И искаше да го направи по този начин, по най-добрия начин. Смъртта му не бе по-различна от живота му - произведение на изкуството. Той сътвори "Blackstar" за нас като прощален подарък. Знаех за това от около година насам, въпреки това не бях подготвен за случилото се. Той беше изключителен човек, пълен с любов и живот, и винаги ще бъде с нас. Позволено е да поплачем", написа Висконти във Фейсбук.

Той и Бауи работиха по албума 3 месеца в началото на 2015 г., като по всичко личи, че творбата наистина е готвена да излезе в края на живота му, след като певецът бе диагностициран с рак преди 18 месеца.

Клиповете на "Blackstar" и "Lazarus" показват в себе си черепи, а текстовете им вече ще бъдат препрочитани от почитатели отново и отново с различен поглед от досегашния. Заглавието на песента "Lazarus" прави връзка с библейския персонаж Лазар, който е възроден от Христос 4 дни, след като умира.

25-ият студиен албум на Бауи съдържа 7 песни и е първият, на чиято корица не стои лицето на певеца, вместо това там има черна звезда.