Журналистът Венелин Петков поема поста директор "Новини, актуални предавания и спорт” в bTV, съобщиха от медията в четвъртък. Постът бе овакантен преди няколко дни, когато Люба Ризова напусна.

Основна част от професионалната си кариера Петков изгражда в бТВ, където постъпва като репортер и водещ още при създаването на телевизията през 2000 г.

"Много се радвам, че Венелин прие предизвикателството да поеме поста директор "Новини, актуални предавания и спорт”. Той е едно от най-емблематичните лица на бТВ и има всички качества, за да се справи успешно с новите си отговорности и да затвърди лидерската позиция на бТВ", заяви назначеният неотдавна за главен изпълнителне директор на бТВ Медия груп Павел Станчев.

Венелин Петков е автор на множество материали, между които са поредицата "Пътуване в Афганистан” и филма "Трансформация” в бТВ. Документите, репортажите "Поражения”, "Чиста вода” в рубриката бТВ Репортерите и други. Носител е на престижната американска награда за телевизионна журналистика "Пийбоди”.

Продуцент е на предаването бТВ Документите от създаването на предаването през 2007. В него са излъчени документални филми като Бетонни градини”, "България – следите на терора”, филмът "Възродените – 20 години по-късно”, а наскоро и поредицата "Македония – последният проект на Коминтерна”.

Това е поредната кадрова промяна във водещата телевизия в последно време. За няколко месеца телевизията напуснаха известни от телевизионния екран лица.